„Şuruburile foarte mici”, unul dintre numeroasele obstacole în calea producerii de telefoane iPhone în SUA

Încercarea preşedintelui Donald Trump de a muta producţia telefoanelor iPhone în SUA se confruntă cu multe provocări legale şi economice, susţin experţi intervievaţi de Reuters, cel mai mic din aceste obstacole fiind operaţiunea de introducere a "şuruburilor foarte mici", care ar trebui să devină o operaţiune automatizată.
AGERPRES - D, 25 mai 2025, 12:19
Trump a ameninţat vineri că va impune tarife de 25% pentru orice telefon iPhone pe care grupul Apple îl vinde, dar nu îl produce, în SUA. Ulterior, Trump a adăugat că tariful de 25% se va aplica şi grupului Samsung precum şi altor producători de smartphone, urmând să intre în vigoare la finele lunii iunie.

„Altfel nu ar fi corect”, dacă nu s-ar aplica tuturor smartphone-urilor importate, a spus Trump.

Cu toate acestea, luna trecută secretarul american al Comerţului, Howard Lutnick, a declarat pentru postul de televiziune CBS că munca a „milioane şi milioane de oameni care înşurubează şuruburile foarte mici pentru a asambla telefoanele iPhone” va veni în SUA şi va fi automatizată, creând locuri de muncă pentru muncitori calificaţi precum mecanici şi electricieni.

Ulterior, însă, Lutnick a dezvăluit că directorul general de la Apple, Tim Cook, i-a spus că asta ar necesita o tehnologie care nu este încă disponibilă. „El (Tim Cook – nr.) mi-a spus, ar trebui să am un braţ robotic, şi să pot face asta la scară largă şi cu precizie. În ziua când asta va fi disponibil, voi veni aici”, a spus Lutnick.

Cea mai rapidă modalitate prin care Trump poate presa Apple cu tarife ar fi utilizarea aceluiaşi instrument legal folosit pentru a impune tarife la o gamă largă de importuri, susţin avocaţii şi experţii consultaţi de Reuters. Legea, cunoscută sub denumirea de „International Emergency Economic Powers Act”, permite preşedintelui să ia măsuri economice după ce a declarat o situaţie de urgenţă care constituie o ameninţare extraordinară la adresa SUA.

Însă, impunerea de tarife doar pentru Apple „ar oferi un avantaj competitiv pentru alţi producători importanţi de telefoane, ceea ce ar submina obiectivele lui Trump de a aduce producţia în SUA”, spune Sally Stewart Laing, partener la cabinetul de avocatură Akin Gump din Washington.

Experţii sunt de părere că Trump consideră IEEPA drept un instrument economic flexibil şi puternic pentru că nu trebuie să primească aprobarea tribunalelor, care au puterea de a analiza răspunsul preşedintelui la o situaţie de urgenţă pe care el a declarat-o.

În prezent, un tribunal din Manhattan analizează o acţiune juridică înaintată de 12 state americane, care contestă tarifele impuse de Trump cu ocazia „Zilei Eliberării” şi dacă legea IEEPA permite preşedintelui să introducă tarife. Dacă administraţia Trump va avea câştig de cauză în acest dosar, „preşedintele nu va avea nicio problemă în a promova urgenţa ca justificare pentru a impune tarife la telefoanele iPhone importate”, a spus Tim Meyer, profesor de legislaţie internaţională la Universitatea Duke.

Mutarea producţiei în SUA ar putea dura, totuşi, până la un deceniu iar, la final, un telefon iPhone ar costa 3.500 de dolari, crede Dan Ives, analist la Wedbush. În prezent, cel mai scump iPhone se vinde cu aproximativ 1.200 de dolari. „Credem că ideea producerii de telefoane iPhone în SUA este un basm care nu este fezabil”, a spus Ives.

Te-ar mai putea interesa și
Cu o investiție de 300.000 de euro, Autovit permite acum verificarea online a istoricului vehiculelor folosind baza de date a RAR
Cu o investiție de 300.000 de euro, Autovit permite acum verificarea online a istoricului vehiculelor folosind baza de date ...
Autovit a implementat la jumătatea lunii aprilie o nouă opțiune pentru utilizatorii site-ului său, aceasta permițând verificarea verificarea detaliilor vehiculelor cu ajutorul bazei de date a......
BNR trage semnalul de alarmă: Drumuri și alte lucrări publice de milioane, în pericol! Garanțiile sunt emise ilegal
BNR trage semnalul de alarmă: Drumuri și alte lucrări publice de milioane, în pericol! Garanțiile sunt emise ilegal
Într-o adresă publicată pe site-ul băncii naționale, se fac o serie de precizări, recomandări și avertizări pentru ...
Ce vor angajaţii de la şeful ideal: integritate şi coerenţă între ce spune şi ce face. Nu-i mai impresionează autoritatea formală – sondaj
Ce vor angajaţii de la şeful ideal: integritate şi coerenţă între ce spune şi ce face. Nu-i mai impresionează autoritatea ...
Profilul managerului ideal dintr-o organizaţie este al unei persoane consecvente, integre, capabile să înțeleagă și ...
China se trasformă din bancherul țărilor sărace în recuperator de datorii
China se trasformă din bancherul țărilor sărace în recuperator de datorii
Cele mai sărace țări ale lumii vor rambursa datorii record către China anul acesta, la creditele prelungite în urmă ...
OSZAR »