Boeing a ajuns la un acord cu Departamentul Justiției din SUA în privința procesului vizând prăbușirea a două avioane 737 MAX. Compania plătește mai mulți bani, dar scapă de urmărirea penală

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a anunțat vineri că a încheiat un acord de principiu cu Boeing pentru a-i permite să evite urmărirea penală într-un caz de fraudă deschis după ce prăbușirea a două aparate 737 MAX, în urma cărora au murit 346 de persoane, relatează Reuters.
Cristian Negrei - S, 24 mai 2025, 13:06
Boeing a ajuns la un acord cu Departamentul Justiției din SUA în privința procesului vizând prăbușirea a două avioane 737 MAX. Compania plătește mai mulți bani, dar scapă de urmărirea penală

Înțelegerea dintre statul american și Boieng reprezintă o lovitură pentru familiile victimelor.

Acordul permite companiei Boeing să evite să fie considerat drept un infractor condamnat și a fost aspru criticat de multe dintre familii care și-au pierdut apropiații în accidente și care au făcut presiuni pe procurori să meragă la judecată cu producătorul de avioane american. Un avocat al membrilor familiei și doi senatori americani au cerut Departamentului de Justiție să nu abandoneze urmărirea penală, dar Guvernul a respins rapid cererile.

„Acest tip de înțelegere fără urmărire penală este fără precedent și în mod evident greșit pentru cea mai letală crimă corporativă din istoria SUA. Familiile pe care le reprezint vor obiecta și speră să convingă instanța să respingă înțelegerea”, a declarat Paul Cassell, avocat care reprezintă mai multe dintre rudele celor uciși în cele două accidente.

Boeing a fost de acord să plătească o sumă suplimentară de 444,5 milioane de dolari într-un fond pentru victimele accidentelor, care va fi împărțit în mod egal pentru fiecare victimă a accidentului, pe lângă o amendă suplimentară de 243,6 milioane de dolari.

Departamentul de Justiție estimează că va depune în instanță acordul scris cu Boeing până la sfârșitul săptămânii viitoare. Potrivit termenelor din acord, Boeing nu se va mai confrunta cu supravegherea unui monitor independent.

Boeing va plăti în total peste 1,1 miliarde de dolari, inclusiv amenda și compensații pentru familii, și peste 455 de milioane de dolari pentru a consolida programele companiei de conformitate, siguranță și calitate, a spus Departamentul de Justiție.

„Boeing trebuie să continue să îmbunătățească eficacitatea programului său de conformitate și etică antifraudă și să rețină un consultant independent de conformitate”, a declarat vineri Departamentul. „Suntem încrezători că această rezoluție este cel mai just rezultat cu beneficii practice”.

Boeing a refuzat să comenteze știrea.

Reuters a anunțat pentru prima dată pe 16 mai că Boeing a ajuns la un acord provizoriu fără urmărire penală cu Guvernul american.
Acordul previne astfel începerea procesului pe 23 iunie, în care producătorul de avioane ar fi urmat să se confrunte cu acuzația că a indus în eroare autoritățile de reglementare din SUA cu privire la un sistem crucial de control al zborului pentru 737 MAX, cel mai bine vândut avion al său.

În iulie 2024, Boeing a acceptat să pledeze vinovat pentru o acuzație de fraudă penală, după cele două accidente fatale ale unor avioane 737 MAX din Indonezia și Etiopia din 2018 și 2019 și să plătească o amendă de până la 487,2 milioane de dolari și să se supravegheat independent timp de trei ani.

„Prin acest dosar, DOJ renunță la orice pretenție de a căuta dreptate pentru victimele accidentului 737 MAX”, a declarat Javier de Luis, un inginer aerospațial din Massachusetts, care și-a pierdut sora în accidentul din Etiopia.

Boeing nu va mai pleda vinovat, au declarat procurorii membrilor familiei victimelor accidentului în timpul unei întâlniri de săptămâna trecută. Poziția companiei s-a schimbat după ce un judecător a respins un acord anterior de recunoaștere a vinovăției în decembrie, le-au spus procurorii membrilor familiei.

DOJ a declarat vineri că membrii familiei și avocații a peste 110 victime ale accidentului fie susțin acordul, fie eforturile de soluționare fără proces, fie nu se opun acordului.

Judecătorul Reed O’Connor din Texas a declarat în 2023 că „crima Boeing poate fi considerată în mod corespunzător cea mai mortală crimă corporativă din istoria SUA”.

Boeing s-a confruntat cu un control sporit din partea Administrației Federale a Aviației din ianuarie 2024, când un nou MAX 9, fără patru șuruburi cheie, a suferit o urgență în aer, pierzând o parte din fuselaj. Drept urmare, oficialii DOJ au decis să redeschidă cazul mai vechi al accidentelor fatale și să negocieze un acord de recunoaștere a vinovăției cu Boeing.

Sursa foto: Flickr

 

Te-ar mai putea interesa și
Situație tensionată în Guvernul italian din cauza viziunilor diferite cu privire la condițiile prin care UniCredit ar urma să preia Banco BPM. Ministrul Finanțelor ar putea să demisioneze
Situație tensionată în Guvernul italian din cauza viziunilor diferite cu privire la condițiile prin care UniCredit ar ...
Ministrul italian al Economiei şi Finanţelor, Giancarlo Giorgetti (foto), a spus miercuri că va demisiona dacă se va trece peste el când vine vorba de condiţiile pe care Guvernul le-a impus la......
AMOFM: 8.161 de locuri de muncă sunt vacante în București în perioada 28 mai – 4 iunie
AMOFM: 8.161 de locuri de muncă sunt vacante în București în perioada 28 mai – 4 iunie
Angajatorii din Capitală au disponibile, în perioada 28 mai - 4 iunie, 8.161 de locuri de muncă, majoritatea pentru muncitori ...
Își pierde dolarul supremația pe fondul tarifelor impuse de Trump? Cum stă euro?
Își pierde dolarul supremația pe fondul tarifelor impuse de Trump? Cum stă euro?
Anunțarea unui pachet tarifar fără precedent de către președintele Trump a generat un val considerabil de volatilitate ...
Două mituri despre ajustarea deficitului bugetar
Două mituri despre ajustarea deficitului bugetar
"Am ajuns la momentul în care, inevitabil, e nevoie de luarea unor măsuri pentru a corecta deficitul bugetar. Imediat au ...
OSZAR »