Cel mai mare producător de lapte din România a crescut prețul cu 23% în T1. Creștere istorică trimestrială pentru business-ul DN AGRAR Group

DN AGRAR Group, care operează cea mai mare fermă integrată zootehnică din România, a încheiat primul trimestru al anului 2025 cu o cifră de afaceri de 51 milioane lei, un avans de aproximativ 27% față de aceeași perioadă a anului trecut. Evoluția a fost determinată atât de o majorare a volumului de lapte livrat, cu 7%, cât și a prețului de vânzare al laptelui materie primă, cu 23%. Compania a investit deja, anul acesta, 20 de milioane de lei și urmează să construiască o a doua fabrică de compost la ferma Lacto Agrar.
Alina Stanciu - J, 22 mai 2025, 10:17
Cel mai mare producător de lapte din România a crescut prețul cu 23% în T1. Creștere istorică trimestrială pentru business-ul DN AGRAR Group

Producătorul de lapte danez DN AGRAR, lider în producția de lapte materie primă pe plan local, a raportat cea mai bună performanță trimestrială din istoria companiei, în T1 înregistrând un plus de 27% a cifrei de afaceri față de perioada similară a anuli trecut, până la  51 milioane lei și un profit net de 14 milioane lei, cu 78% mai mare decât anul anyterior, cu o marjă a profitului net de 28%, susținută de eficiența operațională și de condițiile favorabile de piață.

Evoluția cifrei de afaceri a fost determinată de o majorare atât a volumului de lapte livrat, cu 7% cât și a prețului de vânzare al laptelui care a crescut cu 23% față de aceeași perioadă a lui 2024.

„Bugetul nostru pentru 2025 a fost construit în baza prețului mediu al laptelui din 2024, dar tendințele actuale sugerează că prețurile laptelui ar putea să depășească nivelurile de anul trecut. Piața
laptelui, atât la nivel național, cât și european, este influențată de factori precum volatilitatea costurilor de producție, schimbările climatice, politicile publice și dinamica globală a cererii și ofertei. În acest context, producția constantă de lapte de calitate superioară, în volume mari, rămâne esențială pentru menținerea competitivității și obținerea unor prețuri aliniate celor din Uniunea Europeană.
Potențialul pieței românești rămâne semnificativ”, a declarat Jan Gijsbertus de Boer, Președinte al Consiliului de Administrație, CEO DN AGRAR Group.

Cât despre următoarea perioadă a lui 2025, managerul apreciază că volatilitatea prețurilor și costurile ridicate ale inputurilor agricole rămân factori de risc. „Deși prețul laptelui în România este încă sub media europeană, cererea constantă susține premisele unei ajustări favorabile”, mai spune Boer.

Potrivit acestuia, estimările pentru 2025 indică o continuare a creșterii importurilor, ceea ce evidențiază oportunități importante pentru extinderea producției locale și consolidarea poziției DN AGRAR pe piață.

DN AGRAR a livrat ]n T1 aproximativ 17 milioane de litri de lapte, un avans de aproximativ 7%, urmare a creșterii efectivelor de animale cu 11%, la peste 16.000 de capete, la finalul lunii martie. Compania a pus funcțiune, în perioada analizată o nouă fermă de vaci, la Straja, care va ajunge la 1.800 de animale până la finele anului.

În activitatea agricolă, începând cu campania 2024-2025, DN AGRAR a extins aplicarea tehnologiei minimum-till și la culturile de primăvară (porumb, triticale, lucernă, grâu, orz), iar cea mai mare parte din producția obținută este folosită intern pentru hrana animalelor.

„ Abordarea noastră privind gestionarea performanței financiare se bazează pe trei piloni: investiții strategice, eficiență operațională și adaptabilitate la piață. Din perspectivă operațională, punerea în funcțiune a fermei Straja în luna martie a marcat un moment-cheie și un pas important în realizarea obiectivelor noastre pe termen lung. Cu o extindere planificată până la 1.800 de animale până la sfârșitul anului, ferma Straja stabilește un nou standard în ceea ce privește dimensiunea, eficiența și sustenabilitatea operațiunilor noastre. Din punct de vedere financiar, creșterea producției de lapte, prețurile de vânzare mai mari și optimizarea costurilor au contribuit semnificativ la rezultatele solide,  EBITDA înregistrând o creștere de 44%. În linie cu strategia noastră de sustenabilitate, am realizat investiții de 20 milioane de lei în primul trimestru și am aprobat noi proiecte, inclusiv construcția celei de-a doua fabrici de compost la ferma Lacto Agrar și instalarea de panouri solare pe acoperișurile fermelor Apold, Lacto Agrar și Cut. Aceste proiecte vor crește eficiența energetică și vor susține angajamentul nostru pe termen lung față de agricultura circulară.”, a mai spus Jan Gijsbertus de Boer.

Potrivit companiei, în T1 DN AGRAR a obținut venituri din exploatare de 73 milioane lei, un avans de 22%, venituri din producția vândută de 51 milioane lei, în creștere cu 27%, venituri din subvenții de exploatare de 7 milioane lei, în creștere cu 18%, în principal datorită începerii activității la noua fermă DN AGRAR Straja.

Cheltuielile de exploatare au ajuns la 54 milioane lei, o creștere de 12%, rezultatul operațional a înregistrat o creștere de 64%, la 19 milioane de lei, activele totale au ajuns la 380 milioane lei, în creștere cu peste 5% față de finalul anului 2024, iar datoriile totale înregistrate sunt de 199 milioane lei, în creștere cu 2% față de finalul anului 2024.

Datoriile pe termen lung au fost de 116 milioane lei, în creștere cu 5%, față de finalul anului anterior, evoluție determinată în principal de tragerile din creditul contractat de la Exim Bank pentru proiectul fermei Straja și de noile contracte de leasing pentru echipamente agricole.

Pentru 2025, DN AGRAR estimează o creștere de 20% a cifrei de afaceri, susținută de o producție mai mare de lapte, de aproape 70 de milioane de litri, precum și de venituri noi generate din activitatea de compostare.

DN AGRAR Group este cel mai mare producător de lapte de vacă din România și unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața europeană. Compania a fost fondată în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer și activează în centrul Transilvaniei, în județele Alba, Sibiu și Hunedoara. Principalele domenii de activitate ale DN AGRAR sunt zootehnie, producție agrícolă vegetală, prestări servicii agrícole, logistică, transport, turism și servicii de consultanță în afaceri și management. Grupul DN AGRAR include 11 companii, dintre care cinci ferme a căror activitate principală este creșterea vacilor de lapte (ferma Prodlact) și producția de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar, Apold și Straja). DN AGRAR Group are aproximativ 300 de angajați, lucrează peste 7.000 de hectare de teren în proprietate și în arendă și deține peste 16.000 de animale, atât vaci de lapte, cât și tineret bovin.

Compania este listată pe Bursa de Valori București, piața AeRO, din februarie 2022, în urma încheierii cu succes a unui plasament privat de acțiuni în iulie 2021, prin care compania a atras 24,8 milioane lei de la investitori. Începând cu 19 septembrie 2022, acțiunile DN AGRAR sunt incluse în indicele BETAeRO al celor mai tranzacționate companii din Sistemul Multilateral de Tranzacționare SMT, iar, începând cu 1 martie 2024, acțiunile DN AGRAR fac parte și din indicii MSCI Frontier IMI și MSCI Romania IMI (Investable Market Indices), în categoria Small Cap.

 

Te-ar mai putea interesa și
Microsoft își ia noi angajamente digitale pentru Europa
Microsoft își ia noi angajamente digitale pentru Europa
Gigantul american Microsoft se angajează, într-o perioadă marcată de instabilitate geopolitică, să asigure stabilitatea digitală. Compania a anunțat cinci angajamente digitale pe care și le......
Evergent Investments va începe pe 13 iunie plata dividendelor pentru 2024. Ce trebuie să știe acționarii
Evergent Investments va începe pe 13 iunie plata dividendelor pentru 2024. Ce trebuie să știe acționarii
Companua Evergent Investments S.A. a anunțat astăzi investitorii de la Bursa de Valori București că, în conformitate ...
Brandul hotelier ibis are planificate șase noi inagurări în România
Brandul hotelier ibis are planificate șase noi inagurări în România
Lanțul economic de hoteluri ibis, cu peste 2.500 de unități în aproape 80 de țări, anunță că își continuă extinderea ...
Softbinator a înregistrat la nivel consolidat o cifră de afaceri de 6,4 milioane de lei în primul trimestru din 2025, în scădere cu 5%
Softbinator a înregistrat la nivel consolidat o cifră de afaceri de 6,4 milioane de lei în primul trimestru din 2025, ...
Softbinator Technologies, companie românească ce furnizează servicii complete de dezvoltare produse software (management ...
OSZAR »