Escrocii trimit mesaje vocale false încercând să „stabilească o relaţie, înainte de a obţine acces la conturile personale”, a declarat agenţia.
Multe dintre ţintele acestei scheme sunt „actuali sau foşti înalţi funcţionari ai guvernului federal sau de stat din SUA şi contactele acestora”, potrivit FBI.
„Dacă primiţi un mesaj care pretinde a fi de la un înalt oficial american, nu presupuneţi că este autentic”, a avertizat FBI. Începând de luna trecută, escrocii „trimit mesaje text şi mesaje vocale generate de inteligenţa artificială – tehnici cunoscute sub numele de smishing şi, respectiv, vishing – care pretind că provin de la un înalt oficial american, în încercarea de a stabili relaţii înainte de a obţine acces la conturile personale”, a explicat FBI.
Comunicatul precizează că, printre altele, escrocii obţin accesul la aceste conturi trimiţând ţintelor lor linkuri maliţioase, despre care susţin că vor muta conversaţiile pe o platformă de mesagerie separată. Accesând conturile personale sau guvernamentale ale oficialilor americani, actorii rău intenţionaţi ar putea apoi să ţintească alţi oficiali sau asociaţi ai acestora prin utilizarea informaţiilor furate, arată FBI.
„Informaţiile de contact obţinute prin scheme de inginerie socială ar putea fi, de asemenea, utilizate pentru a se da drept persoane de contact pentru a obţine informaţii sau fonduri”, a declarat FBI.
Comunicatul nu precizează ce oficiali americani au fost imitaţi, dar spune că „multe” dintre ţintele schemei sunt „actuali sau foşti înalţi funcţionari ai guvernului federal sau de stat al SUA şi contactele acestora”.
FBI a avertizat anterior că infractorii folosesc inteligenţa artificială generativă pentru a realiza noi scheme de fraudă financiară la scară mai largă. O astfel de tehnologie poate fi utilizată pentru a genera text, imagini, audio şi video pentru a păcăli potenţialele victime să trimită bani, să cadă pradă şantajului sexual şi multe altele.
Şi poliţia canadiană a avertizat că folosirea inteligenţei artificiale pentru a înşela pe cineva la telefon este o nouă abordare a escrocilor, infractorii folosind programe de inteligenţă artificială pentru a se da drept apropiaţi ai victimelor lor. Potrivit poliţiei, escrocii pot folosi scurte clipuri cu vocea unei persoane, găsite online, pentru a recrea vocea persoanei respective într-un apel fraudulos. Acest tip de escrocherie este o variantă modernă a celebrei escrocherii comune cunoscute sub numele de „metoda accidentul”, care implica de obicei o persoană care suna victima şi se dădea drept o rudă cu probleme, care are nevoie de bani pentru a scăpa dintr-o situaţie dificilă.