Slovacia a intrat în acest cerc al țărilor cu discurs anti-UE în octombrie 2023, când Robert Fico a revenit la putere cu o doctrină asemănătoare cu cea a lui George Simion. Diferența este că Fico a mai fost premier, însă în mandatele anterioare a avut o orientare pro-occidentală, scrie Termene.ro.
În 2024, Slovacia a înregistrat o scădere semnificativă a investițiilor străine directe (ISD). Conform datelor OCDE, în prima jumătate a anului 2024, fluxurile de ISD au fost negative, înregistrând o ieșire netă de 119 milioane de dolari, comparativ cu o ieșire de 351 milioane USD în aceeași perioadă a anului precedent, scrie Termene.ro.
Începând cu 1 ianuarie 2025, Slovacia a implementat modificări semnificative ale cotelor de TVA:
- Cota standard de TVA a fost majorată de la 20% la 23%.
- Cota redusă de TVA de 10% a fost eliminată și înlocuită cu o nouă cotă de 19%, aplicabilă anumitor produse și servicii, cum ar fi alimentele procesate și energia electrică .
- Cota super-reduse de TVA de 5% a fost menținută și extinsă pentru a include produse esențiale precum alimentele de bază, medicamentele, cărțile, manualele școlare și serviciile de cazare. Aceste ajustări ale cotelor de TVA fac parte dintr-un pachet mai amplu de consolidare fiscală, având ca scop reducerea deficitului bugetar și îmbunătățirea sustenabilității finanțelor publice, arată Termene.ro.
- Impozitul pe profit: Pentru companiile cu venituri anuale peste 5 milioane de euro, rata impozitului pe profit a crescut de la 21% la 24%. În schimb, pentru microîntreprinderi cu venituri sub 100.000 de euro, rata a scăzut de la 15% la 10%, potrivit
- Termene.ro.
Citeşte analiza integral în Termene.ro.