Pentru aceasta ei au format pe Facebook grupul „Rabla anulată 2025„, prin care cer revenirea asupra deciziei de anulare luată de AFM și au lansat o petiție publică, semnată de sute de agricutori.
Potrivit fermierilor, decizia, transmisă prin comunicatul de presă nr. 91/SC/12.05.2025, postat pe site-ul oficial AFM, a fost luată fără un temei juridic clar, în lipsă de transparență și fără un raport tehnic public și asumat.
„Comunicatul ulterior, nr. 96/SC/14.05.2025, care face referire la o analiză tehnică preliminară, nu justifică în mod convingător motivul anulării sesiunii”, se precizează în comunicatul transmis de grupul fermierilor nemulțumiți.
Agricultorii susțin că, în ciuda blocajelor informatice, platforma AFM a funcționat suficient cât să permită înregistrarea a 2.394 de dosare valide în 25 minute și 52 secunde, un indicator clar că sesiunea a fost funcțională și că beneficiarii au respectat regulile programului.
În aceste condiții, grupul atrage atenția că lipsește baza legală pentru anulare (Ordinul 1149/2025 și Ghidul de finanțare prevăd doar prelungirea sesiunii în caz de probleme tehnice (art. 25 alin. 2), nu anularea retroactivă), este anulat dreptul procedural deja dobândit (Art. 14 alin. (3) stipulează că generarea numărului de înregistrare echivalează cu finalizarea înscrierii. Dreptul procedural nu poate fi anulat arbitrar), există contradicții în declarațiile oficial (ministrul Mediului a declarat public că primele dosare au fost încărcate după 60 de secunde de la start, ceea ce contrazice ideea unei erori grave care să afecteze accesul tuturor) și că este vorba de o decizie rapidă, fără anchetă completă (dispoziția de anulare a fost publicată la doar 48 de minute după finalizarea ultimei înregistrări, fără timp real pentru o anchetă tehnică riguroasă).
Pe lângă crearea grupului de Facebook și lansarea petiției online, fermierii au trimis contestații individuale către AFM, la care susțin că au primit răspunsuri vagi, generalizate, care nu abordează punctual motivele legale invocate, și anunță că se pregătesc pentru o acțiune colectivă în instanță împotriva dispoziției de anulare. Mai mult decât atât, amenință și cu o plângere comună la Avocatul Poporului.
Fermierii solicită: revocarea dispoziției de anulare; analizarea și validarea dosarelor înregistrate corect; publicarea integrală a raportului tehnic IT; respectarea prevederilor din Ghid și din Ordinul de ministru 1149/2025; tratament egal față de alte sesiuni AFM, precum „Casa Verde Fotovoltaice”, unde, în cazuri similare, dosarele nu au fost anulate.
„Această decizie nu lovește doar în 2.394 de fermieri, ci și în credibilitatea instituțiilor publice și în dreptul la tratament egal și previzibil al cetățenilor care aplică pentru fonduri publice”, se mai precizează în comunicat.
În data de 12 mai, AFM a decis să anuleze sesiunea de înscriere în cadrul anunțatcă a anului Programul de stimulare a înnoirii Parcului național de tractoare și mașini agricole autopropulsate, destinat producătorilor agricoli – persoane fizicedin cauza problemelor tehnice.
“Având în vedere problemele tehnice apărute în cadrul sesiunii de depunere a cererilor de finanțare pentru Programul Rabla pentru Tractoare, care a debutat astăzi la ora 10:00, generate de suprasolicitarea aplicației informatice, am decis anularea acestei sesiuni. Deși aplicația a permis înregistrarea cererilor într-un interval extrem de scurt, pe parcursul procesului de înscriere au fost înregistrate sincope și blocaje care au afectat funcționarea optimă. În acest context, pentru a asigura corectitudinea și echitatea accesului la finanțare, AFM va relua sesiunea de depunere la o dată ce va fi comunicată ulterior”, a declarat atunci Florin Bănică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.
Această măsură a fost determinată de un trafic extrem de ridicat înregistrat pe platforma informatică aferentă Programului Rabla pentru Tractoare, fapt ce a condus la funcționarea cu sincope a aplicației.
Citește și: