Băncile franceze Credit Agricole şi BPCE, Commerzbank (Germania), Rabobank (Ţările de Jos) şi banca daneză DLR Kredit vor fi cele mai afectate bănci, potrivit calculelor efectuate de analiştii de la S&P. Cu toate acestea, niciuna dintre cele 91 de bănci analizate de S&P nu ar urma să înregistreze pierderi anuale, conform testelor de stres efectuate de agenţia de rating, scrie Agerpres.
Testele S&P au inclus trei scenarii ipotetice cu privire la rezultatul creat în urma escaladării tensiunilor comerciale. În cel mai sever scenariu, profiturile băncilor ar urma să fie afectate, în medie, cu 29%, potrivit unui raport publicat marţi de S&P.
Agenţia de rating a precizat că cele cinci bănci menţionate (Credit Agricole, BPCE, Commerzbank, Rabobank şi DLR Kredit) s-au evidenţiat pentru că au o combinaţie între o expunere mai mare pe sectoarele pentru care S&P a aplicat rate mai mari de pierderi, o profitabilitate mai mică preconizată şi riscuri economice mai mari în ţările în care operează.
„Credem că rezultatele testelor noastre de stres sprijină evaluarea noastră că băncile europene şi-au îmbunătăţit, semnificativ, rezilienţa la riscurile de credit. De asemenea, susţin estimările noastre că următoarele teste de stres derulate de organismele de reglementare vor ajunge la concluzii similare”, susţine analistul S&P, Nicolas Charnay.
Autoritatea Bancară Europeană şi Banca Centrală Europeană urmează să publice rezultatele propriilor teste de stres la începutul lunii august. Organismele de supervizare se bazează pe rezultatele testelor pentru a stabili cât de mult capital ar trebui să păstreze băncile în rezervă, ceea ce influenţează la rândul său cât de mulţi bani vor avea la dispoziţie băncile pentru a-şi recompensa investitorii.