UPDATE: Parchetul European efectuează percheziţii în cadrul anchetei privind proiectul de modernizare a aeroportului internaţional din Sibiu

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) a efectuat marţi mai multe percheziţii la aeroportul internaţional din Sibiu şi la Consiliul Judeţean Sibiu. Activitatea operaţională a aeroportului nu este afectată.
AGERPRES - mar, 01 iul. 2025, 14:56
UPDATE: Parchetul European efectuează percheziţii în cadrul anchetei privind proiectul de modernizare a aeroportului internaţional din Sibiu

Perchezițiile sunt parte dintr-o anchetă privind o posibilă fraudă legată de un proiect vizând modernizarea aeroportului, proiect finanţat printr-o contribuţie a UE în valoare de 54 de milioane de euro.

Un total de 24 de percheziţii sunt efectuate în Bucureşti, Braşov şi judeţul Sibiu, inclusiv la sediul a şase companii, precum şi la locuinţele suspecţilor în această anchetă.

Percheziţiile sunt legate de un proiect privind modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii aeroportuare, cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) în cadrul Programului Operaţional pentru Infrastructură Mare 2014-2020, în care contribuţia UE, reprezentând 85% din costul total, este de de 54,5 milioane de euro.

EPPO investighează posibile nereguli în procedura de atribuire a contractelor şi un potenţial conflict de interese.

Pe baza constatărilor preliminare, în perioada întocmirii studiului de fezabilitate au fost stabilite condiţii foarte specifice ce ar fi putut limita capacitatea altor operatori economici de a depune oferte. Situaţia a culminat cu atribuirea contractului unui singur ofertant, care, de asemenea, este bănuit că a făcut declaraţii inexacte cu privire la capacitatea sa de a îndeplini cerinţele stipulate. Investigaţia este în curs de desfăşurare pentru a clarifica faptele şi a evalua dacă au avut loc infracţiuni.

Pentru percheziţiile în curs sunt mobilizaţi zeci de ofiţeri de poliţie din structura de sprijin a EPPO în România – biroul din Cluj-Napoca, Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Serviciile de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratelor de Poliţie din judeţele Alba şi Braşov şi Jandarmeria Română.

Toate persoanele sunt prezumate nevinovate până la dovedirea vinovăţiei lor de către instanţele competente din România, menţionează Parchetul European.

EPPO, condus de Laura Codruţa Kovesi, este biroul independent de procuratură publică al Uniunii Europene responsabil cu anchetarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor comise împotriva intereselor financiare ale UE.

UPDATE: Aeroportul Internaţional Sibiu a anunţat că activitatea operaţională nu este afectată de percheziţiile efectuate de Parchetul European (EPPO).

„În cursul zilei marţi, la sediul Aeroportului Internaţional Sibiu au avut loc activităţi procedurale desfăşurate de reprezentanţi ai Poliţiei Române într-o delegare a Parchetului European (EPPO), Biroul teritorial Cluj-Napoca, în cadrul unei investigaţii privind un proiect cu finanţare europeană. Aeroportul Internaţional Sibiu colaborează pe deplin cu autorităţile competente şi pune la dispoziţia acestora toate informaţiile solicitate, în spiritul transparenţei şi al respectării legii. Activitatea operaţională a aeroportului nu este afectată, toate zborurile şi serviciile se desfăşoară conform programului normal”, arată oficialii aeroportului.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație la 7,5% pe tot anul 2025
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație ...
După decizia BNR de menținere a dobânzii de politică monetară la 6,5%, Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, anunță că prima tăiere a ratei dobânzii cheie va avea loc probabil la......
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – Analiști
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – ...
ROBOR s-ar putea situa la 6,5% - 7,5% sau chiar 8% la sfârșitul anului, pentru a îngloba inflația, arată Adrian Codirlașu, ...
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Constructorii chinezi de automobile se extind în Europa mizând pe prețuri competitive în diferite segmente de piață ...
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
Şeful diplomaţiei americane Marco Rubio a anunţat miercuri că Statele Unite ale Americii vor impune sancţiuni împotriva ...
OSZAR »