Veniturile din operațiunile grecești au crescut cu 0,8%, susținute de performanțele pozitive din serviciile de telefonie mobilă, televiziune, bandă largă și TIC, care au compensat cu mult scăderea anticipată a veniturilor din comerțul cu ridicata.
Scăderea veniturilor din România a fost cauzată, în principal, ”din cauza presiunii continue în segmentul postpaid și a scăderii veniturilor din vânzarea de telefoane. Per ansamblu, veniturile din operațiunile din România continuă să fie afectate de condițiile dificile din piață”, se arată în raportul financiar al OTE.
”Segmentul postpaid continuă să înregistreze o evoluție pozitivă în ceea ce privește numărul de clienți, baza de abonați înregistrând o creștere anuală de 2,1%, ajungând la un total de 1,97 milioane de utilizatori. În acest trimestru, numărul net de abonați noi a fost de 4.000.
Performanța EBITDA ajustată (după leasinguri) a Telekom Romania Mobile a fost influențată în principal de presiunea continuă asupra veniturilor, precum și de impactul noii taxe pe venit introdusă în trimestrul al doilea din 2024”, se mai precizează în document.
Telekom Romania Mobile, operator de telefonie mobilă deţinut de grupurile OTE (Grecia) şi Deutsche Telekom (Germania), a înregistrat o ușoară creștere în segmentul de abonați, dar o scădere semnificativă în cel al utilizatorilor prepaid, ceea ce a dus la o scădere generală a bazei de clienți. Astfel, în primul trimestru din 2025, Telekom Romania Mobile a raportat un total de 3.444.366 de abonați, în scădere cu 5,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, când avea 3.660.929 de clienți.
Segmentul de abonamente (postpaid) a continuat să crească, ajungând la 1.973.087 de utilizatori, față de 1.931.662 în T1 2024, un plus de 2,1%, respectiv 41.425 de noi clienți.
În schimb, segmentul de cartele preplătite (prepaid) a înregistrat un recul de 14,9%. Numărul utilizatorilor prepaid a scăzut cu aproape 258.000 de unități, la 1.471.279 în T1 2025, de la 1.729.267 în perioada similară a anului trecut.
Reamintim că Digi intenționează să preia unele active ale Telekom: drepturile de utilizare a unor frecvențe radio, o parte din turnurile, infrastructura și echipamentele acestora, precum și întreaga activitate de furnizare de servicii de telefonie mobilă prepaid.
Vodafone România intenționează să preia Telekom Romania Mobile Communications.
Tranzacția este analizată de Consiliul Concurenței, care așteaptă până pe 2 iunie observațiile privind propunerile de angajamente ale Digi România și Vodafone România menite să înlăture îngrijorările concurențiale identificate de instituție. Acestea din urmă vizează, printre altele, condițiile de preț, impactul asupra calității anumitor servicii oferite clienților și utilizarea resurselor de spectru.