„Din păcate, inclusiv din mediul politic, am văzut diverse declarații care încurajează în mod greșit această percepție și îi transformă pe furnizori în ‘țapi ispășitori’ pentru creșterea facturilor. De aceea, cred că merită efortul de a încerca să clarificăm lucrurile: furnizorii nu și-au crescut marja, ei câștigă cam la fel ca acum 5-6 ani, chiar dacă inflația a crescut an de an. Din suma trecută în factură, producătorii, transportatorii, distribuitorii și statul sunt cei care primesc grosul banilor.
Dacă ne uităm la acest an comparativ cu 2019, vedem că producătorii și-au triplat câștigurile. La fel, sunt creșteri pentru transport și distribuție. Și, de asemenea, creșterea acestora din urmă este puternic determinată de prețurile mai mari ale producătorilor, deoarece există și un consum tehnic în rețele. Iar peste toate acestea vine și statul cu taxele și impozitele sale. Furnizorii doar colectează banii și îi dau mai departe către aceștia”, a afirmat Raffel, pentru Hotnews.
Referindu-se la capacitatea unor furnizori de a propune oferte mult mai avantajoase față de cele ale majorității, Volker Raffel a afirmat că unii pot vinde mai ieftin o perioadă, pentru a atrage clienții și că diferențele vin din strategii comerciale (pentru că un furnizor trebuie să se asigure că are energie pentru clienți și când e secetă, și când e noapte, și când nu bate vântul), precum și din serviciile incluse.
El spune că un consumator dorește de la furnizorul său un preț corect cât mai mic, asistență, dar și continuitate.
„Un consumator informat își alege furnizorul uitându-se la toate aceste criterii și e conștient că ofertele prea bune ca să fie adevărate, care nu au nicio legătură cu piața, pot în scurt timp să îi dea bătăi de cap foarte mari. Unii pot vinde mai ieftin o perioadă, ca să atragă cât mai mulți clienți.
Într-adevăr, energia produsă în hidrocentrale este mai ieftină, dar cantitatea e limitată. Când nu mai poate fi acoperită cererea din propriile centrale, diferența va trebui cumpărată de pe piață, la aceleași prețuri ca toți ceilalți furnizori. Și atunci, vânzătorul va trebui fie să scumpească, fie să vândă în pierdere, ceea ce nu poate face nimeni dacă nu vrea să intre în faliment”, a detaliat el.