Mai întâi se vor reuni în cursul dimineții miniștrii apărării din statele membre, care vor discuta despre sprijinul militar al UE pentru Ucraina, după un schimb informal de opinii prin videoconferință cu ministrul ucrainean al apărării, Rusterm Umerov, în prezența secretarului general al NATO, Mark Rutte.
De asemenea, miniștrii apărării vor avea o discuție despre implementarea Cărții Albe a Apărării Europene – Readiness 2030 dar și despre Planul ReArm Europe.
Diplomați de la Bruxelles au declarat luni, pentru AFP, că țările UE au ajuns la un acord de principiu pentru facilitarea de achiziții comune de armament, în cadrul unui program european prevăzut cu circa 150 de miliarde de euro, parte a planului ReArm Europe anunțat de Ursula von der Leyen.
Acest program, numit Safe, prevede împrumuturi de 150 de miliarde de euro pentru a finanța, în comun, achiziții și proiecte de înarmare în domenii în care oferta europeană este insuficientă, precum producția de rachete, muniții, drone sau sisteme de apărare antiaeriană.
Este prevăzut deja ca mai multe țări nemembre UE să poată deja participa, precum Norvegia sau Ucraina, întrucât au semnat un parteneriat de apărare și securitate. Regatul Unit și UE au semnat luni, la Londra, un acord de parteneriat similar, care va permite Londrei, după negocieri ulterioare, să se integreze deplin în acest program european.
Dacă Regatul Unit se va alătura programului, va fi considerat un fabricant european, fără nicio diferență față de oricare altă țară membră UE, a dat asigurări un responsabil european citat de AFP.
Iar acesta este un element important, dar fiind accentul care a fost pus pe necesitatea de a încuraja industria de apărare europeană într-un context în care majoritatea achizițiilor actuale de armament de către țările UE se fac din afara Europei, în principal din SUA.
Proiectele de înarmare vor trebui realizate majoritar de industria de apărare europeană, la nivelul a 65% din componente, restul putând proveni din țări nemembre ale programului Safe, precum SUA, în proporție de maximum 35%.
Din dorința de a evita ca o țară terță să poată controla la distanță armamentul produs grație unuia dintre componentele sale, o autoritate centrală va fi însărcinată să se asigure că acest lucru va fi imposibil. Ideea este de exemplu de a împiedica ca fabricantul american al unui software integrat într-o dronă europeană, dezvoltat datorită programului ‘Safe’, să-l poată controla de la distanță, din SUA, a explicat pentru AFP o sursă europeană.
Ambasadorii celor 27 urmează să oficializeze acest acord de principiu într-o reuniune de miercuri a Comitetului Reprezentanților Permanenți (COREPER), dar un acord definitiv este așteptat definitiv pe 27 mai, cu prilejul unei reuniuni viitoare a miniștrilor de externe ai statelor membre.
Tot marți, în jurul prânzului, miniștrii apărării vor participa la o reuniune a consiliului de conducere al Agenției Europene de Apărare (EDA).
În cursul după-amiezii, miniștrii de externe ai UE vor discuta despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina, după o discuție prin videoconferință cu ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiga.
Consiliul Afaceri Externe va mai discuta și despre ultimele evoluții în Orientul Mijlociu și în Siria, potrivit agendei de pe site-ul Consiliului.