Contractele de finanţare au fost semnate în cadrul Programului-cheie 1 – Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei, parte a Fondului pentru Modernizare. Proiectele vizează construcţia de parcuri fotovoltaice, care vor produce energie verde pentru autoconsumul instituţiilor publice.
Valoarea totală a proiectelor finanţate este de aproape 110 milioane de lei (22,1 milioane de euro), valoarea totală a finanţării din Fondul pentru modernizare este de aproape 100% din costurile investiţiilor – 99,38 de milioane de lei (19,97 de milioane de euro). Prin aceste proiecte, se va instala o capacitate totală de 16,04 MW, destinată exclusiv autoconsumului în şcoli, spitale, primării şi alte instituţii publice.
„Continuăm cu fapte tranziţia energetică a României. Semnăm astăzi noi contracte prin care aducem energie curată acolo unde este cea mai mare nevoie de ea – în comunităţile locale. Într-un context internaţional complicat, cu provocări majore în domeniul energiei, România oferă un exemplu de viziune, hotărâre şi acţiune. Proiectele semnate astăzi înseamnă costuri mai mici pentru primării, instituţii mai eficiente, şcoli mai sigure şi spitale care pot funcţiona cu mai multă predictibilitate şi cu facturi mai mici. Înseamnă, de asemenea, aer mai curat pentru români şi un pas înainte spre independenţa energetică a ţării. Fiecare MW produs din surse regenerabile înseamnă mai multă energie pentru viitorul nostru. Fondul pentru Modernizare este un instrument pe care îl folosim la maximum pentru a accelera această transformare”, a declarat Sebastian Burduja, citat în comunicat.
Odată cu semnările de miercuri, bilanţul apelului de finanţare pentru energie regenerabilă prin Programul-cheie 1 ajunge la 900 de contracte, în valoare totală de aproape 2,3 miliarde lei (460 de milioane de euro), o valoare totală a finanţării din Fondul pentru modernizare de 1,998 de miliarde de lei (401,61 de milioane de euro). Capacitatea totală instalată astfel depăşeşte 324 MW.
„Aceste investiţii permit autorităţilor locale să devină producători de energie regenerabilă, cu impact direct în bugetele comunităţilor şi în calitatea vieţii cetăţenilor. În multe cazuri, capacităţile instalate acoperă până la 70% din necesarul energetic al instituţiilor publice, ceea ce înseamnă facturi mai mici şi mai mulţi bani pentru investiţii publice”, se menţionează în comunicat.