Discuţiile s-au desfăşurate la două zile după ultimatumul adresat Kremlinului de aliaţii Kievului pentru a accepta o încetare a focului pentru 30 de zile, ultimatum respins de Rusia, care şi-a continuat atacurile nocturne asupra Ucrainei.
”Până în prezent, Rusia nu a arătat nicio intenţie serioasă de a face progrese. Ea trebuie să facă asta fără întârziere”, au declarat miniştrii de externe din Franţa, Germania, Italia, Polonia, Spania şi Regatul Unit şi şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Kaja Kallas, într-un comunicat publicat după reuniunea din capitala britanică.
Participanţii la reuniune au spus că se alătură ”cererii Ucrainei pentru o încetare a focului imediată, completă şi necondiţionată de 30 de zile, pentru a crea un spaţiu pentru discuţii privind o pace justă, completă şi durabilă”.
Ei au evocat sancţiuni deja luate sau viitoare contra Rusiei. ”Am convenit să luăm măsuri ambiţioase pentru a reduce capacitatea Rusiei de a duce un război, limitând veniturile Kremlinului, perturbând flota fantomă, consolidând plafonul pentru preţul petrolului şi reducându-ne importurile restante de energie rusă”, au indicat ei.
Miniştrii au adăugat că vor menţine ”imobilizate activele suverane ruse până atunci când Rusia îşi opreşte agresiunea şi plăteşte pagubele cauzate”.
Uniunea Europeană se pregăteşte să adopte al 17-lea pachet de sancţiuni contra Rusiei. Acesta prevede în principal creşterea numărului de nave considerate ca ‘vase fantomă’ utilizate de Rusia pentru a ocoli sancţiunile occidentale impuse exporturilor sale de petrol.
Duminică, şeful diplomaţiei franceze Jean-Noël Barrot estimase că, dacă preşedintele rus Vladimir Putin nu acceptă o încetare a focului, atunci va trebui mers mai departe şi vizate ”sectorul financiar şi sectorul petrolier, aşa cum se pregătesc să facă americanii”.
Ucraina şi aliaţii săi europeni, în coordonare cu Statele Unite, au adresat un ultimatum Moscovei de a accepta o încetare a focului ”completă şi necondiţionată” de 30 de zile începând de luni 12 mai, condiţie prealabilă în opinia lor pentru deschiderea unor tratative de pace directe între ruşi şi ucraineni în Turcia. Ei au avertizat că în absenţa unei astfel de încetări a focului, Rusia s-ar expune unor ”sancţiuni masive”.
”Pentru a începe convorbiri de pace, este nevoie să existe o încetare a focului. Trebuie să punem presiune pe Rusia întrucât ea joacă un joc. Şi pentru a pune presiune trebuie să folosim instrumentele aflate la dispoziţia noastră”, a insistat şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas.
Prezent la Londra, ministrul francez pentru Afaceri Europene, Benjamin Haddad, a declarat că ”o încetare a focului necondiţionată în aer, pe mare şi la sol timp de 30 de zile” este ”condiţia prealabilă” pentru negocieri.
”Timpul presează”, a estimat la Berlin purtătorul de cuvânt al noului cancelar german Friedrich Merz, avertizând că dacă Rusia nu acceptă până marţi această încetare a focului, atunci europenii vor continua ”pregătirile” pentru noi sancţiuni.
La finalul reuniunii de la Londra, participanţii au avut un schimb de opinii, prin videoconferinţă, cu secretarul de stat american Marco Rubio, potrivit ministrului de externe polonez Radoslaw Sikorski.
Preşedintele american Donald Trump a afirmat luni că intenţionează să se deplaseze în Turcia pentru eventuale discuţii între Ucraina şi Rusia.