Aceste materiale conţin elemente de dezinformare, fiind utilizate tehnici de tip deepfake cu scopul de a discredita un candidat la funcţia de Preşedinte al României.
„Având în vedere gravitatea conţinutului, contul a fost raportat către reprezentanţii platformei în vederea prevenirii propagării materialelor de natură să afecteze ordinea publică şi integritatea procesului electoral”, informează Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis AGERPRES.
De asemenea, utilizatorul contului TikTok @recnostinta a publicat un material video care prezintă imagini care imită în mod fraudulos identitatea vizuală a mai multor site-uri de ştiri, printre care Hotnews şi Antena 3 CNN şi atribuie instituţiei media presupuse articole datate ulterior zilei de 18 mai, în care se afirmă în mod fals ca pe fondul câştigării alegerilor de unul dintre candidaţi, liderii partidelor tradiţionale sunt arestaţi sau fug din ţară.
„Materialul în cauză este de natură să inducă în eroare opinia publică, simulând un conţinut jurnalistic legitim şi vehiculând informaţii complet fabricate, pentru a amplifica neîncrederea cetăţenilor privind desfăşurarea corectă şi legală a procesului electoral”, arată sursa citată.
MAI a demarat procedurile legale de analiză şi sesizare a instituţiilor competente, în vederea verificării posibilelor încălcări ale legislaţiei în vigoare, inclusiv în ceea ce priveşte infracţiunile informatice, falsul informatic şi răspândirea de informaţii false.
„MAI reiterează angajamentul său în lupta împotriva dezinformării şi a utilizării abuzive a tehnologiilor digitale în scopuri manipulatorii, în special în context electoral. Totodată, MAI încurajează cetăţenii să semnaleze conţinutul suspect sau potenţial dăunător prin intermediul canalelor oficiale de comunicare”, precizează Biroul de presă al MAI.