Serviciul Român de Informații, prin UM 0929 București, a organizat o licitație pentru furnizare echipamente hardware şi software pentru dezvoltarea sistemului de securitate cibernetică pentru implementarea proiectului „Asigurarea protecției cibernetice atât pentru infrastructurile TIC publice, cât și pentru cele private cu valențe critice pentru securitatea națională, prin utilizarea tehnologiilor inteligente”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Bugetul estimat pentru această achiziție se ridică la 669.229.073 de lei fără TVA, respectiv la 796.382.596 de lei cu TVA inclusă (162.527.060,60 de euro). În acest contract intră atât achiziția de echipamente de rețea, cât și pachete software de securitate, potrivit anunțului de participare publicat în SEAP.
Durata acestui contract este de cinci luni, de la încheierea lui, criteriul de atribuire fiind cel mai bun raport calitate-preț. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare la această licitație a fost schimbat de mai multe ori. Iniția, era programat pentru data de 28 aprilie 2025.
Potrivit caietului de sarcini, echipamentele de resort IT&C vor fi puse la dispoziția beneficiarilor (unitățile interne, instituțiile și entitățile din categoria IVC). Centrul Național Cyberint, în cadrul proiectului, are responsabilitatea administrării infrastructurii finanțate prin PNRR, acesta fiind entitatea care administrează sistemul național de securitate cibernetică și care deține resursa umană specializată și know-how în domeniul securității cibernetice”, susține SRI.
Prin această investiție se urmărește extinderea și dezvoltarea la nivel național a mecanismelor de protecție împotriva atacurilor cibernetice în continuă evoluție, prin adoptarea de tehnologii de ultimă generație (artificial intelligence, machine learning etc.) care să asigure mijloacele defensive optime pentru toate domeniile de interes național.
Potrivit SRI, categoriile de actori care generează amenințări în spațiul cibernetic sunt prezentate și în Strategia de Securitate Cibernetică a României pentru perioada 2022-2027, astfel:
În cadrul proiectului, se vor desfășura activități care să conducă, pe de o parte, la dezvoltarea capacității de protecție integrată a securității cibernetice a infrastructurilor TIC de tip IT și OT și, pe de altă parte, la dezvoltarea unei infrastructuri tehnice cu rolul de identificare, monitorizare, management și reacție la incidente de securitate cibernetică destinat protejării infrastructurilor TIC cu valențe critice pentru securitatea națională.
Beneficiarii proiectului sunt ”121 instituții și entități, care au infrastructuri IT&C de importanță critică pentru securitatea națională (categoria IVC). Aceste entități includ instituții din arcul guvernamental (ministere, agenții, autorități), precum și entități din domeniul, domeniul serviciilor esențiale, domeniul sănătății, domeniul transporturilor (aeroporturi, porturi) și domeniul alimentării cu apă și canalizării”, mai precizează Serviciul Român de Informații.