Fost ambasador: Corupţia afectează ţara şi ascunde alegerile democratice pe care le poate face

Fostul ambasador francez la Bucureşti Henri Paul pledează pentru încheierea tranziţiei democratice a României, devastată de o criză politică, într-un articol de opinie intitulat "Încotro se îndreaptă România?" ("Où va la Roumanie?") şi publicat de cotidianul Le Figaro.
Economica.net - S, 14 iul. 2012, 12:27
Fost ambasador: Corupţia afectează ţara şi ascunde alegerile democratice pe care le poate face

În prima parte a articolului, publicat în ediţia de joi a cotidianului Le Figaro, fostul ambasador explică situaţia politică din România, caracterizată de revocarea preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, punerea la îndoială a imparţialităţii Curţii Constituţionale, încarcerarea fostului premier Adrian Năstase, contestarea prezenţei preşedintelui României la Consiliul European, în locul premierului, şi suspendarea şefului statului.

El invocă, printre motivele posibile ale acestei situaţii, Constituţia prea lungă şi neclară şi atrage atenţia asupra crizei de guvernare pe care o traversează PDL şi asupra nemulţumirii opoziţiei faţă de preşedinte, manifestată încă din 2009, când acesta a fost ales pentru un al doilea mandat graţie voturilor românilor din diaspora.

„Corupţia afectează profund ţara şi ascunde alegerile democratice pe care le poate face aceasta”, afirmă diplomatul francez. Uniunea Europeană este în mare parte neputincioasă: menţinând un mecanism de cooperare şi verificare a progreselor României către un stat de drept, ea este la maximul posibilităţilor sale, şi este obligată să recunoască faptul că progresele sunt prea lente. Astfel, mai multe state europene, între care Olanda, Germania şi Franţa, au blocat intrarea României în spaţiul Schengen, generând o înfrângere diplomatică pentru preşedinte, explică el.

„Cred că nu este posibil să se continue în acest fel. Criza regimului trebuie să se încheie într-un fel sau altul. Sărăcia şi chiar sărăcia lucie a numeroşi români, rămaşi fără beneficiile creşterii economice din anii ’90, în cazul căreia emigraţia este doar unul dintre indiciile cele mai vizibile, trebuie să se încheie. Trebuie dusă o politică de relansare mai echilibrată”, susţine fostul ambasador.
El subliniază că demiterea preşedintelui trebuie decisă de români, iar toţi ceilalţi trebuie să le respecte alegerea. „Ulterior, sper eu, va veni vremea reconstrucţiei, deoarece tranziţia democratică a României, această tranziţie care pare să nu se mai termine, trebuie să permită acum tratarea cu seriozitate a afacerilor serioase”, conchide Herni Paul.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație la 7,5% pe tot anul 2025
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație ...
După decizia BNR de menținere a dobânzii de politică monetară la 6,5%, Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, anunță că prima tăiere a ratei dobânzii cheie va avea loc probabil la......
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – Analiști
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – ...
ROBOR s-ar putea situa la 6,5% - 7,5% sau chiar 8% la sfârșitul anului, pentru a îngloba inflația, arată Adrian Codirlașu, ...
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Constructorii chinezi de automobile se extind în Europa mizând pe prețuri competitive în diferite segmente de piață ...
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
Şeful diplomaţiei americane Marco Rubio a anunţat miercuri că Statele Unite ale Americii vor impune sancţiuni împotriva ...
OSZAR »