Chiriţoiu: Anul acesta trebuie să pregătim paşii următori ieşirii din mecanismul de plafonare a preţurilor la energie

Paşii următori ieşirii din mecanismul de plafonare a preţurilor la energie trebuie pregătiţi în cursul acestui an şi trebuie găsite soluţii pentru ca piaţa să funcţioneze bine, cu preţuri rezonabile şi protecţia celor vulnerabili, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
AGERPRES - mar, 13 feb. 2024, 14:08
Chiriţoiu: Anul acesta trebuie să pregătim paşii următori ieşirii din mecanismul de plafonare a preţurilor la energie

Paşii următori ieşirii din mecanismul de plafonare a preţurilor la energie trebuie pregătiţi în cursul acestui an şi trebuie găsite soluţii pentru ca piaţa să funcţioneze bine, cu preţuri rezonabile şi protecţia celor vulnerabili, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, scrie Agerpres.

„Pe energie este cea mai masivă intervenţie pe care a avut-o statul în ultimii ani, şi pentru că a fost criza cea mai puternică. (…) Acum preţurile şi-au revenit în bună măsură la normal. Şocul energetic al războiului din Ucraina a fost în buna măsură absorbit, vedem cum preţurile au scăzut şi încep să fie sub nivelul la care au fost ele plafonate de Guvern. Şi, de aceea, în cursul acestui an, trebuie cel puţin să pregătim paşii următori. La un moment dat va trebui să ieşim din acest mecanism de plafonare a preţurilor la energie şi trebuie, în cursul acestui an, Guvernul, cu reglementatorul şi cu noi, să găsim soluţii ca piaţa să funcţioneze bine, cu preţuri rezonabile şi cu măsuri de protecţie a celor vulnerabili. (…) Ei vor trebui asistaţi în continuare. Trebuie să avem paşii pregătiţi pentru normalizarea situaţiei, pentru ieşirea din situaţia asta extraordinară de plafonare a preţurilor şi intrarea într-o perioadă normală de funcţionare a pieţei de energie”, a explicat Chiriţoiu într-o conferinţă de presă.

El a reamintit că Legea actuală spune că mecanismul de plafonare este în vigoare până în primăvara anului viitor şi a subliniat că, în opinia sa, anul acesta „trebuie să gândim ce facem după aceea”.

Bogdan Chiriţoiu a menţionat că una dintre propunerile Consiliului Concurenţei pentru îmbunătăţirea cadrului legal vizează faptul că, în cazul unui contract, ambele părţi ar trebui să îşi respecte angajamentele.

„Se pare că sunt disfuncţionalităţi în piaţă. Faptul că poţi să ieşi uşor dintr-un contract… I-am promis unui client că o să îi dau energie cu un preţ şi când văd că pe piaţă preţul s-a dublat, atunci nu îi mai dau energie, reziliez contractul şi mă duc şi o vând pe piaţă la preţ mai mare. S-a întâmplat (…). Când ai un contract, contractul e la bine şi la rău (…) Genul acesta de comportamente nu ar trebui permise. Ambele părţi ar trebui să-şi respecte angajamentele din contract. Asta este una dintre propunerile pe care le facem pentru îmbunătăţirea cadrului legal”, a afirmat preşedintele autorităţii de concurenţă.

El a precizat că, în noua arhitectură a pieţei de energie, Comisia Europeană recomandă ca pentru consumatorii casnici să avem contracte pe termen foarte lung.

„Noi, în România, avem şi contracte pe câteva luni… Trebui să avem contracte cu termen mai lung care să dea predictibilitate”, a spus Chiriţoiu.

Acesta a adăugat că o altă propunere este ca furnizorii să fie toţi obligaţi să aibă şi un fel de ofertă standard, uşor comparabilă pentru consumatori.

Te-ar mai putea interesa și
Recorduri pe piața valutară. S-a vândut și s-a cumpărat masiv în mai, echivalentul a peste 10 miliarde de euro. Care este explicația
Recorduri pe piața valutară. S-a vândut și s-a cumpărat masiv în mai, echivalentul a peste 10 miliarde de euro. Care ...
Conform ultimului buletin lunar al BNR, volumul tranzacțiilor valutare pe piața interbancară a crescut de la 63,66 de miliarde de euro în aprilie 2025 la 73,6 miliarde de euro în luna mai 2025.......
Rusia caută cumpărători pentru participația pe care o deține la centrala nucleară de la Akkuyu, Turcia
Rusia caută cumpărători pentru participația pe care o deține la centrala nucleară de la Akkuyu, Turcia
Grupul Rosatom Corp., o companie controlată de statul rus, poartă discuţii pentru a vinde o participaţie de 49% pe care ...
Un raportor special al ONU acuză Israelul de apartheid și genocid în Cisiordania și Fâșia Gaza
Un raportor special al ONU acuză Israelul de apartheid și genocid în Cisiordania și Fâșia Gaza
Un oficial al Organizației Națiunilor Unite responsabil cu monitorizarea situaţiei din Cisiordania ocupată de Israel ...
O nouă ordonanță trenuleț va fi dată mâine. Vicepremierul Dragoș Anastasiu: „Suntem cu spatele la zid”
O nouă ordonanță trenuleț va fi dată mâine. Vicepremierul Dragoș Anastasiu: „Suntem cu spatele la zid”
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a anunţat că miercuri ar putea fi finalizat pachetul cu măsurile fiscale, care până ...
OSZAR »