Președintele Nicuşor Dan a anunţat vineri dimineaţă (n.r. 30 mai 2025) că își va publica declaraţia de avere pe site-ul Preşedinţiei dacă legea interzice Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) să facă publică declaraţia sa de avere.
„Probabil că sunt nişte chestiuni care ţin de accesul la date personale. Curtea Constituţională trebuie să redacteze rapid, iar Parlamentul să modifice legea astfel încât cetăţenii să aibă acces la aceste informaţii”, a declarat preşedintele Nicuşor Dan.
„Decizia surprinzătoare a Curții Constituționale anunțată astăzi este în contradicție cu un principiu esențial al democrației – transparența în exercitarea funcțiilor publice. Accesul cetățenilor la informații privind declarațiile de avere ale demnitarilor este o garanție a integrității și responsabilității în spațiul public, iar acest principiu trebuie apărat cu fermitate. În cazul în care motivarea deciziei identifică deficiențe de natură tehnică în cadrul legislativ actual, este responsabilitatea Parlamentului să le corecteze cu celeritate”, a spus Nicuşor Dan.
Curtea Constituţională a decis joi că declaraţiile de avere şi interese să nu mai fie publicate pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate şi nici pe paginile online ale altor instituţii publice, iar aceste declaraţii nu mai trebuie să cuprindă veniturile şi bunurile soţilor şi copiilor.
Potrivit unui comunicat transmis joi, cu majoritate de voturi, CCR a declarat neconstituţional art.3 alin.(2) din Legea nr.176/2010, cu următorul cuprins: „Declaraţiile de avere se întocmesc pe propria răspundere şi cuprind drepturile şi obligaţiile declarantului, ale soţului/soţiei, precum şi ale copiilor aflaţi în întreţinere, potrivit anexei nr. 1”.
În urma acestei decizii, care este definitivă, declaraţiile de avere care se depun la Agenţia Naţională de Integritate nu mai trebuie să cuprindă bunurile soţilor şi copiilor.
„Curtea Constituţională, în cadrul controlului de constituţionalitate a posteriori, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.3 alin.(2) din Legea nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative sunt constituţionale în măsura în care nu se referă şi la drepturile şi obligaţiile soţului/soţiei declarantului, precum şi ale copiilor majori aflaţi în întreţinerea acestuia”, precizează CCR.
Judecătorii constituţionali argumentează că o declaraţie pe proprie răspundere nu poate fi făcută decât în nume propriu.
În urma acestei decizii, care este definitivă, declaraţiile de avere care se depun la Agenţia Naţională de Integritate nu mai trebuie să cuprindă bunurile soţilor şi copiilor.
De asemenea, cu majoritate de voturi, au fost declarate neconstituţionale alte două articole din Legea 176/2010, care se referă la publicarea pe pagina de internet a ANI a declaraţiilor de avere şi interese, scrie Agerpres.