Atac serios la Dacia Spring. BYD Dolphin Surf va fi comercializat în România cu 19.000 de euro

Sosită oficial în România în urmă cu doar câteva zile, marca BYD a lansat astăzi noul său model electric de oraș Dolphin Surf. Prețul acestuia este foarte apropiat de cel al Dacia Spring, liderul autoritar al segmentului.
Robert Stan - mie, 21 mai 2025, 18:30
Atac serios la Dacia Spring. BYD Dolphin Surf va fi comercializat în România cu 19.000 de euro

Sunt ani buni de când Dacia Spring domină vânzările de mașini electrice din România. Grație unui preț accesibil pentru o mașină electrică, modelul mărcii românești produs în China a atras anul trecut 3.263 de clienți, mult peste celelalte modele electrice disponibile pe piață.

În acest context, BYD a lansat astăzi în Europa, inclusiv în România, modelul Dolphin Surf care – prin caracteristici, design și preț – devine un rival important pentru singura mașină electrică a mărcii Dacia.

Cel mai accesibil model BYD, Dolphin Surf, îmbină aspectul sportiv și o atitudine efervescentă cu un habitaclu spațios pentru o mașină de oraș plin de dotări high-tech utile. A opta mașină 100% electrică lansată de BYD în Europa în mai puțin de trei ani, Dolphin Surf are o lungime de 3.990 mm (+289 mm față de Dacia Spring), o lățime de 1.720 mm (+137 mm) și o înălțime de 1.590 mm (+71 mm). Grație acestor dimensiuni, modelul BYD este mai apropiat de Sandero decât de Spring. Mai mult decât atât, portbagajul modelului mărcii chinezești are 308 litri, peste cel al Spring (288 litri) și puțin sub cel al Sandero (328 litri).

Dincolo de dimensiuni, BYD Dolphin Surf atacă segmentul de piață dominat de Dacia Spring cu un preț cel puțin interesant. Conform importatorului, varianta de bază – Active – va costa doar 11.590 de euro, cu TVA, dar și cu subvenția oferită de statul român prin programul Rabla Plus (cca. 19.000 de euro, preț total). Pentru comparație, tot cu TVA și Rabla Plus, Dacia Spring Extreme 65 are un preț de 11.400 de euro.

Totodată, în echiparea Active, Dolphin Surf are o baterie de 30 kWh, mai mare decât cea a Dacia Spring Extreme 65 (26,8 kWh) și un motor electric de 65 kW (88 CP). E drept că autonomia Sping este ceva mai mare, de 228 km, față de cei 220 km ai Dolphin Surf.

Lăsînd deoparte comparațiile cu cel mai vândut model electric de pe piața din România, trebuie spus că Dolphin Surf ascunde sub caroserie o bază tehnică e-Platform 3.0 care integrează bateria Blad cu tehnologie litiu-fier-fosfat (LFP).

Mașina este disponibilă cu două variante de baterie Blade – de 30 kWh (versiunea Active) și 43,2 kWh (versiunile Boost și Comfort), autonomia maximă (WLTP) fiind, conform producătorului, de până la 322 km. În regim urban (WLTP City) autonomia poate ajunge până la 507 km.

BYD Dolphin Surf este disponibil cu mai multe variante de motorizare: versiunea de bază, Active, combină bateria de 30 kWh cu un motor de 65 kW, asigurând o accelerație de la 0 la 100 km/h în 11,1 secunde. Versiunea Boost, care oferă cea mai mare autonomie, utilizează același motor de 65 kW, dar este echipată cu bateria Blade de 43,2 kWh, atingând 0-100 km/h în 12,1 secunde. În vârful gamei se află versiunea Comfort care păstrează bateria mai mare și este dotată cu cel mai puternic motor din clasă (115 kW / 220 Nm), reducând timpul de accelerație 0-100 km/h la doar 9,1 secunde.

Vehiculul oferă viteze maxime de încărcare DC de 65 kW pentru versiunea Active și de 85 kW pentru versiunile Boost și Comfort. Astfel, indiferent de capacitatea bateriei, nivelul de încărcare poate ajunge de la 10% la 80% în doar 30 de minute. Încărcarea AC trifazată de 11 kW este standard pentru toate versiunile, permițând o reîncărcare completă de la 0% la 100% în aproximativ trei ore și jumătate pentru Active, respectiv cinci ore pentru Boost și Comfort.

Interiorul micului model BYD combină un aer jucăuș și dinamic cu funcționalitatea practică de zi cu zi. Designul planșei de bord este simplu și bine organizat, încorporând ecranul standard al sistemului multimedia suficient de aproape de câmpul vizual al șoferului pentru a fi ușor de utilizat, dar și suficient de jos pentru a nu obstrucționa vizibilitatea prin parbriz. Scaunele sport din față sunt concepute pentru a oferi atât confort în timpul condusului, cât și susținere optimă atunci când șoferul profită de agilitatea și manevrabilitatea mașinii. În funcție de nivelul de echipare, acestea pot fi reglate electric și încălzite. În spate, pasagerii beneficiază de spațiu rezonabil la nivelul picioarelor și capului.

Toate versiunile modelului sunt echipate cu ecranul tactil rotativ de 10,1 inch, emblematic pentru BYD, care integrează cea mai recentă interfață a brandului – inclusiv o bară de scurtături personalizabilă permanent și control prin gesturi cu trei degete pentru reglarea sistemului de încălzire și ventilație. De asemenea, este oferită conectivitate completă prin Apple CarPlay și Android Auto.

BYD Dolphin Surf oferă și control vocal intuitiv, activat prin comanda „Hi BYD”, care permite accesarea rapidă a numeroaselor funcții esențiale fără a lua mâinile de pe volan. În plus, autoturismul poate fi deblocat simplu și rapid prin funcția de acces fără cheie NFC (este suficient să apropii smartphone-ul sau smartwatch-ul de senzorul amplasat pe oglinda laterală). Prin aplicația BYD de pe telefon, poți răci sau încălzi habitaclul din timp, chiar înainte de a deschide portiera. Este disponibilă și tehnologia Vehicle-to-Load (V2L).

Conform oficialilor BYD, noul model este acum disponibil pentru comandă în multe piețe europene, iar primele livrări sunt așteptate să ajungă la clienți începând cu luna iunie. La fel ca toate modelele BYD, Dolphin Surf are o garanție de șase ani pentru vehicul și opt ani pentru baterie și motorul electric.

Te-ar mai putea interesa și
IKEA deschide primul „magazin mic, de idei și produse”din București. Ce poți cumpăra de acolo GALERIE FOTO
IKEA deschide primul „magazin mic, de idei și produse”din București. Ce poți cumpăra de acolo GALERIE FOTO
Retailerul suedez de mobilier IKEA aduce și în București conceptul de studio de planificare și comandă testat în Constanța, de un un an. Noul "magazin de idei" se află în Business Garden......
Banco BPM cere UniCredit să-şi retragă oferta de preluare
Banco BPM cere UniCredit să-şi retragă oferta de preluare
Al treilea grup bancar italian, Banco BPM, a cerut rivalei mai mari UniCredit SpA să renunţe la oferta de preluare, ţinând ...
Nicușor Dan: România trebuie să susţină calendarul pentru integrare în UE a Republicii Moldova
Nicușor Dan: România trebuie să susţină calendarul pentru integrare în UE a Republicii Moldova
Preşedintele ales, Nicuşor Dan, a declarat joi că principalul obiectiv al Republicii Moldova este integrarea în Uniunea ...
Vizăm 2.500 MW noi instalați până la sfârșirul anului – Burduja
Vizăm 2.500 MW noi instalați până la sfârșirul anului – Burduja
România va termina acest an cu o capacitate instașată nouă de circa 2.500 MW, a declarat ministrul Energiei, Sebastian ...
OSZAR »