Cele mai multe joburi neocupate sunt în administrația publică, sănătate și învățământ. Sectorul bugetar a însumat peste 21% din numărul total al locurilor de muncă vacante, mai arată datele INS. Astfel, 3.800 de locuri vacante s-au regăsit în administrația publică, 2.200 în sănătate și asistență socială, iar peste 1.100 de locuri vacante erau în învățământ.
De asemenea, avem sute de mii de tineri șomeri, sau aparent șomeri. În mediul rural, șomajul în rândul tinerilor trece de 30%. Din cei peste 2,1 milioane de tineri de 15-24 de ani, doar 277.000 lucrează.
Discrepanța se datorează faptului că joburile libere sunt concentrate în marile orașe, în vreme ce în zona rurală oportunitățile sunt limitate (agricultura e mecanizată, salariile sunt mici), spune Cătălin Ghinăraru, un expert pe piața muncii.
Într-adevăr, explică specialistul citat, este un număr mare de locuri de muncă neocupate, dar trebuie văzut și unde sunt acestea distribuite, pentru că în general ele sunt distribuite în marile orașe, în zonele urbane, care au forță de tractare, care reprezintă poli de atracție. În mediul rural nu există foarte multe activități care se pot practica. Agricultura deja s-a mecanizat foarte mult, iar oportunitățile în mediul rural sunt puține, mai spune expertul.
În plus, așteptările tinerilor sunt destul de mari referitoare la salarii. Sunt multe locuri de muncă vacante, dar care plătesc salarii sub așteptările lor, adaugă acesta.
Pentru următorii 10 ani, prognozele CEDEFOP (Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale) vorbesc despre 4,7 milioane de joburi care vor trebui ocupate, din care 706.000 de locuri de muncă noi și 4 milioane de locuri de muncă devenite libere ca urmare a demisiilor/pensionării angajaților.